Hoe verloopt een branding shoot?

Moet jij ook die drempel over om voor de camera te gaan staan? Geloof me, je bent niet de enige; veel ondernemers hebben hier last van. Je weet niet wat je kan verwachten, best eng dus. Om onbekend terrein te verkennen, vertel ik je in deze blog hoe een branding shoot verloopt.

Het begint met de kennismaking

Een aanvraag begint vaak (althans bij mij) met een mailtje. Heel soms een belletje. Meestal gaat de aanvraag gepaard met vragen over de locatie, kleding en visagie. Dan plan ik een (telefonisch) kennismakingsgesprek in om  — duh — kennis te maken, de mogelijkheden door te spreken én je vragen te beantwoorden. Zo komt je onderneming, het doel van de personal branding foto’s, je huisstijl, kleding, locatie en (indien nodig) visagie aan bod.

Een branding shoot, hoe gaat dit in zijn werk?

Hoe zit het met de offerte?

Na het kennismakingsgesprek — als deze aan beiden kanten goed is bevallen — stuur ik de offerte met het gewenste branding shoot pakket of een offerte op maat. Maar daar blijft het niet bij, want de klant ontvangt tevens mijn algemene voorwaarden, een document met tips voor de bereiding en een document met binnen- en buitenlocaties. Zodra er een akkoord komt op de offerte, plannen we samen een datum en tijdstip. 

Hoe verloopt een branding shoot
Wat staat je te wachten tijdens een branding shoot?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Maar dan begint het echte werk pas: de voorbereiding. Vragen als ‘valt de keuze op een binnen- of buitenlocatie?’ en ‘wil ik visagie inzetten?’ passeren de revue. Ook zal je moeten nadenken over de sfeer van je personal branding foto’s. Vervolgens kies je (een) bijpassende outfit(s) in de kleur(en) die past bij de gewenste uitstraling. Veel zaken waar je over na moet denken dus. Bij sommige ondernemers kan dan ook de paniek toeslaan; ze zien door de bomen het bos niet meer. In dat geval geef ik mijn klant een duwtje in de juiste richting en help ik ze bijvoorbeeld met het vinden van de juiste locatie. 

De branding shoot zelf

En dan is het moment suprême aangebroken: de dag van de branding shoot. Voor veel ondernemers best een beetje spannend, wat volkomen normaal is. Om het ijs te breken, knoop ik voor (en tijdens) de shoot altijd een gezellig praatje aan. Even de focus verleggen; vaak dé manier om zenuwen tegen te gaan.
Vaak laat de klant vervolgens zien welke kleding hij of zij heeft meegenomen en bepalen we samen (met de klant) welke outfit bij welke locatie past. Zo kijken we naar kleur(combinaties) en waar de zakelijke of casual outfit het best tot zijn recht komt.
Aangezien ik voornamelijk met flitslicht werk, moet ik ook mijn apparatuur opzetten. Dit neemt gelukkig maar een paar minuutjes in beslag. Na een aantal testfoto’s om het licht te controleren, is het tijd om van start te gaan.
Tijdens de shoot probeer ik m’n klant zoveel mogelijk op zijn of haar gemak te stellen. Bij de ene persoon gaat dat sneller dan bij de ander; daarom neem ik hier alle tijd voor. Ook help ik je om (natuurlijke) poses aan te nemen. Zo komen we samen tot een mooi resultaat!

Hoe gaat het na de shoot?

Na de branding shoot ga zo snel mogelijk aan de slag met de nabewerking. Ik streef er dan ook naar om de selectie foto’s — waarbij de basisbewerking al zijn verricht — binnen 10 dagen naar de klant te sturen. Dit doe ik met behulp van de fotogallerij Pixieset; de foto’s worden hier geüpload en verzonden, waarna de klant snel en eenvoudig zijn of haar favorieten kan aangeven. Hier krijg ik vervolgens een melding van, zodat ik de laatste puntjes op de i kan zetten. Denk hierbij aan het weghalen van storende factoren.
Nadat dit gedaan is, krijgt de klant van mij een melding dat de personal branding foto’s gereed zijn. Nadat het factuurbedrag is voldaan, worden de foto’s met Pixieset verstuurd waar de klant de foto’s kan downloaden.
Hopelijk heb je zo een beter beeld van hoe een branding shoot verloopt, zodat je enigszins voorbereid deze stap kunt nemen. 

Kan ik jou helpen met een branding shoot?

Durf je die drempel over om personal branding foto’s te laten maken en ben je op zoek naar een fotograaf? Dan help ik jou graag verder! 🙋🏻‍♀️ Zoals je in dit artikel kunt lezen, help ik je niet alleen met de branding shoot, maar ook met de voorbereidingen.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of wil je eerst kennismaken? Neem dan zeker contact op om een kennismakingsgesprek te plannen.