8 Kledingtips voor een zakelijk portret

Een zakelijk portret staat of valt met je kleding keuze. En of je de zakelijke foto’s nu wilt gebruiken voor LinkedIn, je cv, op je website of social media; een goede indruk achterlaten is een must! Daarom heb ik de volgende kledingtips voor een zakelijk portret op een rij gezet.

Nette kleding

Wellicht een overbodige tip, maar zorg ervoor dat je er verzorgd uit ziet. Dus ga voor nette en representatieve kleding.
Vermijd oude kleding en controleer je kleding op vlekken, loszittende naden, gaten etc.

Kledingtips voor een zakelijk portret

Draag kwalitatieve kleding

Wanneer je kleding van goede kwaliteit draagt, zien werkgevers en/of klanten je automatisch als iemand die kwalitatief goed werk verricht.

Wie wil je aanspreken?

Ben jij ondernemer? Bedenk dan of je zakelijke klanten of juist consumenten wil aanspreken. Zakelijke klanten zullen je eerder serieus nemen met een zakelijke outfit, terwijl consumenten eerder geneigd zijn met je in zee te gaan als je meer casual gekleed bent. Met een mooie blouse, blazer of colbert zit je vaak goed. Maar bedenk wel altijd goed wíe je wilt aanspreken.

Welke kleding voor een zakelijk portret?

Hoe kom je krachtig over?

Vaak wil je bij een zakelijk portret krachtig overkomen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Heel simpel: door te kiezen voor rechte lijnen, gladde stoffen en opstaande kragen. Ook in donkere kleuren kom je formeler over. Wil je juist minder formeel ogen? Kies dan voor lichte kleuren.

Maak de juiste kleurkeuze

Kleur kan je gelaat ophalen, maar de verkeerde kleur kan ook afbreuk doen aan je zakelijk portret. En dat zou natuurlijk zonde zijn! Test daarom vòòr de shoot welke kleuren je goed staan en welke kleuren je beter kunt vermijden. Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in van vrienden of familie.

Zorg voor kleurcontrast in je zakelijk portret

Ook door kleurcontrast kom je krachtiger over. Dit kan je heel eenvoudig toepassen in je outfit; denk aan een lichte blouse met daaroverheen een donker jasje. Maar met een lichte outfit en een donkere achtergrond creëer je ook kleurcontrast. Bespreek dus vooraf met de fotograaf of je een specifieke voorkeur hebt voor de achtergrondkleur.

Vermijd drukke printjes

Je laat zakelijke foto’s maken voor potentiële werkgevers en/of klanten. Daarom raad ik altijd aan om printjes te vermijden. Met drukke kleding kom je niet alleen minder professioneel over, het leidt ook nog eens ontzettend af. Niet de bedoeling natuurlijk, want je wilt dat de focus op jou ligt!

Draag geen opvallende sieraden

Je wilt een zakelijk portret zo rustig mogelijk houden. Jammer genoeg leiden sieraden al snel de aandacht weg van je gezicht. Vermijd daarom opvallende sieraden of draag subtiele oorbellen of een ketting. Vaak is het beter om òf alleen oorbellen te dragen òf alleen een ketting.

Kan ik jou helpen met een zakelijk portret?

Als studiofotograaf help ik jou graag met een zakelijk portret voor je LinkedIn of voor op je website.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Plan dan een (vrijblijvend) telefoongesprek met me in om de opties door te spreken en kennis te maken.