Welke lichtopstellingen gebruik ik vaak voor studiofotografie?

In studiofotografie zijn er veel verschillende lichtopstellingen mogelijk, maar de meest gebruikte belichtingen zijn toch wel de Rembrandtverlichting, vlinderverlichting en lusverlichting. Niet alleen zijn dit de meest gebruikte, maar ook de meest flatterende belichtingen. Hieronder vertel ik meer over deze verlichtingen en voor welke situatie ze het meest geschikt zijn.

Rembrandtverlichting 

Eén van de populairste lichtopstellingen is de Rembrandtverlichting, vernoemd naar Nederlands eigen schildermeester. Hij maakte in zijn schilderijen namelijk veelvuldig gebruik van dit lichtpatroon. Kenmerkend is het driehoek(je) van licht op de wang van de geportretteerde; bij dit type verlichting raken de schaduw van de wang en neus elkaar. Wel is het belangrijk dat je een catchlight (een lichtpuntje) ziet in de ogen, anders oogt het portret een stuk minder levendig.
Zelf pas ik de Rembrandt verlichting vaak toe bij een zakelijk portret, maar ook voor een casting fotoshoot is dit type belichting heel geschikt. Vaak vul ik de schaduwen wat meer in met een reflector, zodat de schaduwen subtiel zichtbaar zijn. Zo oogt een portret toch net wat vriendelijk. Maar voor een dramatisch portret zijn duidelijk definieerbare schaduwen juist weer heel passend.

mbrandtverlichting - studiofotografie

Vlinderverlichting

Vlinderverlichting, ook wel butterfly lighting genoemd, staat voornamelijk bekend om de vlindervormige schaduw dat zich onder de neus vormt. Doordat je de lamp recht boven het hoofd van de geportretteerde plaatst, creëer je schaduwen onder de jukbeenderen en kin. Ook leg je zo minder de nadruk op rimpels. Kortom, een heel flatterende belichting, vooral voor vrouwen.
Verder wordt vlinderverlichting vaak gebruikt bij mensen met een slank gezicht en zichtbare jukbeenderen. Voor mensen met een rond gezicht is dit type verlichting weer minder geschikt.
Zelf pas ik vlinderverlichting regelmatig toe bij castingfoto’s en bij vrouwen die zakelijke foto’s nodig hebben, afhankelijk van de gezichtsvorm.

studiofotografie - vlinderverlichting

Lusverlichting bij studiofotografie

Lusverlichting

Ook lusverlichting is een veelgebruikte lichtopstelling en dat is niet voor niets! Doordat het licht van de zijkant komt, creëer je met lusverlichting smalle schaduwen. Hierdoor maak je het gezicht optisch smaller.
Ook hier plaats ik vaak een reflector om de schaduwen enigszins in te vullen. Naar mijn mening oogt een portret met (subtiele) schaduwen een stuk dynamischer en interessanter. Daarom pas ik lusverlichting toe bij zowel castingfoto’s als zakelijke foto’s.