Een zachte belichting voor een casting fotoshoot

Een casting fotoshoot; welke belichtingsmogelijkheden zijn er?

Je weet het nu écht zeker! Met acteren/modellenwerk heb jij jouw roeping gevonden. Tijd dus om actie te ondernemen en je in te schrijven bij een castingbureau. Maar daarvoor heb je natuurlijk wel professionele castingfoto’s nodig. Onderschat de kracht van goede foto’s niet; deze kunnen je namelijk echt helpen om een kneiter goed portfolio samen te stellen. Wist je bijvoorbeeld dat een kwalitatieve foto staat of valt met goede belichting? Daarom vertel ik in dit artikel welke belichtingsmogelijkheden er zijn voor jouw casting fotoshoot. 

Simpele, maar zachte belichting

Over het algemeen gebruik ik bij vrouwen andere belichting dan bij mannen. Zo kies ik voor vrouwen liever een zachte belichting. Er wordt er minder nadruk gelegd op oneffenheden en rimpels. Ook zijn de schaduwen een stuk subtieler en minder aanwezig. Kortom, onwijs flatterende belichting waar vrouwen erg happy van worden!

Belichtingsmogelijkheden voor jouw casting fotoshoot

Stoere belichting voor mannen

Hoewel ik bij een casting fotoshoot voor mannen óók zachte belichting toepas, maak ik tevens gebruik van hardere lichtbronnen. Zo creëer je een stoerdere — zelfs een tikje mysterieuze — belichting. Heel geschikt voor mannen die regelmatig gecast worden voor ‘hardere’ rollen. Denk aan een crimineel, het foutje vriendje: the bad guy.
Om dit sfeertje te versterken, kozen we voor een donkere achtergrond en een donkere trui. Probleem is alleen dat de persoon in de foto nu wegvalt tegen de achtergrond. Door de schouders en zijkant van het lichaam bij te lichten, voorkom je dit probleem. Ook voegt het  — naar mijn mening — een stoer tintje toe. 

Casting fotoshoot - welke belichting?

Gelijkmatige belichting

Hoewel je veel verschillende castingfoto’s de revue ziet passeren, hebben ze bijna allemaal één ding gemeen: gelijkmatige belichting. Wat dat inhoudt? Simpel, bij een gelijkmatige belichting is er weinig tot geen sprake van schaduwen. Zo is het gezicht goed te zien, waardoor de casting director in één oogopslag een goed beeld van jou krijgt. 

Zachte, maar in-het-oog-springende belichting

Om je castingfoto(‘s) er nét iets meer uit te laten springen, is dit de ideale belichting; perfect voor een onderscheidend portfolio! Zoals je ziet heb ik het gezicht van de geportretteerde zacht belicht en het haar aan de achterkant wat opgelicht. Nu heeft de dame in de foto blond haar, maar deze belichting komt nòg beter tot zijn recht bij vrouwen met donker haar. 

Casting fotoshoot met gelijkmatige belichting
Casting fotoshoot in de studio
Welke belichting voor jouw casting foto's?

Zachte belichting met een spotlight op de achtergrond

Wederom zachte belichting, maar dit keer met een (subtiele) spotlight op de achtergrond. Deze lichtopstelling werkt echter het best bij een donkere achtergrond. Door de butterfly verlichting (van boven) toe te passen, creëer je nét een iets ander beeld dan wanneer je de lamp(en) links of rechts plaatst. 

Gelijkmatige, maar in-het-oog-springende-belichting

Hoewel deze belichting overeenkomsten vertoont met de ‘zachte, maar in-het-oog-springende-belichting’, is er één groot verschil: de belichting van het gezicht. Door het gebruik van de butterfly-methode (verlichting van boven) en een reflector (om de schaduwen in te vullen) creëer je een gelijkmatige belichting. Perfect voor een casting fotoshoot! 

Zo zie je dat je met enkel een paar kleine aanpassingen hele andere beelden kunt creëren. 

Welke belichting voor jouw casting fotoshoot?

Kan ik jou helpen met een casting fotoshoot?

Om een knaller van een portfolio te presenteren aan (een) casting director(s), heb je professionele castingfoto’s nodig. Daar help ik jou dan ook graag bij; voor, tijdens én na de casting fotoshoot.
Liever eerst kennismaken en de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact op om een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek te plannen.