Welke bekende fotograaf is de moeite waard?

Als jonge tiener was ik al gefascineerd door het fototoestel van m’n ouders. Maar verder dan wat leuke kiekjes kwam ik niet. En ik was al helemaal niet bewust van de impact van fotografie. Pas toen ik het portret ‘Het Afghaanse Meisje’ van Steve McCurry zag, besefte ik wat je met fotografie kan bereiken.
Hieronder beschrijf ik welke bekende fotografen ik de moeite waard vind. Stuk voor stuk hebben ze invloed op mijn werk.

Steve McCurry

Steve McCurry is een bekende fotograaf die mijn passie voor fotografie verder aanwakkerde. Dat hij als fotojournalist de hele wereld over reisde, heeft er zeker iets mee te maken.
Hoewel ik al een enorme reisfanaat ben, pak ik het liefst het eerstvolgende vliegtuig (pas na Corona, no worries) na het zien van zijn kleurrijke foto’s.

Foto - Steve McCurry

© Steve McCurry: Peshawar, 1984

Anton Corbijn

Een andere bekende fotograaf die juist bekend staat om zijn zwart-wit beelden is Anton Corbijn. Zoals veel mensen weten heeft hij gewerkt met talloze muzikanten, waaronder David Bowie, Bon Jovi, The Rolling Stones, en U2.
Maar wist je ook dat hij zichzelf meer beschouwt als portretfotograaf? Naast deze muzieklegendes, fotografeerde hij namelijk een scala aan acteurs, modellen, royalty, sporters, en schrijvers.
Waarom vind ik zijn werk de moeite waard? Zijn foto’s voelen ‘echt’ aan. De geportretteerde durft zich kwetsbaar op te stellen. En daarnaast maakt Corbijn slim gebruik van zijn omgeving. 

bekende fotograaf - Anton Corbijn

© Anton Corbijn: Peshawar, 1984

Stephan van Fleteren

De Zuiderburen onder ons kennen Vanfleteren vast en zeker. Zijn roots liggen namelijk in België. Deze bekende fotograaf is zijn carrière begonnen als fotojournalist. Voor zijn werk legde hij de gruwelijkheden in Rwanda vast. Ook wilde hij weten hoe Amerikaanse nomaden leefden. Daarom pakte hij zijn spullen en leefde een tijdje als een echte hobo. Deze beelden (en meer) zijn gebundeld in zijn boek ‘Present’.
Hoe indrukwekkend ik zijn journalistieke werk ook vind, zijn portretten zijn ongeëvenaard. Hij weet mensen op een grootse manier vast te leggen. Maar tegelijkertijd zijn het simplistische portretten zonder al teveel poespas.

Bekende fotograaf - Stephan van Fleteren

© Stephan van Fleteren

Rineke Dijkstra

Het werk van Rineke Dijkstra is bekend geworden door haar fotoserie ‘Strandportretten’. Voor deze serie liet ze pubers in hun zwemkleding poseren voor haar camera.
Hiermee slaagde ze erin om hun onzekerheid bloot te leggen.
Deze Nederlandse bekende fotograaf weet als geen ander hoe ze mensen op hun kwetsbaarst moet vastleggen. Zo heeft ze stierenvechters in Portugal net na de strijd in de ring gefotografeerd. Een andere prachtige serie zijn de portretten van vrouwen met hun baby direct nadat ze bevallen zijn . 

Gemaakt door bekende fotograaf Rineke Dijkstra

© Rineke Dijkstra: Kolobzreg, 26-7-1992

Op zoek naar een fotograaf?

Wil jij jezelf laten vastleggen door een — weliswaar wat minder bekende — fotograaf? Dan help ik jou graag met een branding shoot of castingfoto’s. Neem gerust contact op om een kennismakingsgesprek te plannen. Zo krijg je niet alleen een goed beeld van mij als fotograaf, maar ook van de mogelijkheden.