Beste periode - branding shoot

Wat is de beste periode voor een branding shoot?

Als je een branding shoot boekt, wil je natuurlijk het mooiste resultaat behalen. Hiervoor is een goede voorbereiding belangrijk;  denk aan kleding, kleur en niet te vergeten: dé locatie. Sommige klanten kiezen alleen voor een binnenlocatie. In dat geval moeten er een aantal zaken geregeld worden, waaronder het checken van de lichtomstandigheden, de beschikbaarheid en de tarieven. Ook is het noodzakelijk om goede afspraken te maken omtrent duur, gebruik van ruimtes en faciliteiten. Maar ben je juist van plan om op locatie foto’s te laten maken? Dan is het belangrijk dat je de fotoshoot plant in de juiste periode. Daarom vertel ik je hieronder wat de beste periode is voor een branding shoot. 

Welke rol speelt het weer?

Een branding shoot op locatie staat of valt met de weersomstandigheden. Toch verstaat een fotograaf onder ‘goed weer’ iets héél anders dan menig ander persoon. De meeste klanten staan te springen als de weerman een zonovergoten dag voorspelt. Tuurlijk is een zonnetje heel lekker, maar zeker niet ideaal. Een zonnetje midden op de dag staat namelijk gelijk aan hard licht, wat resulteert in lelijke schaduwen. En als er iets is wat je wilt vermijden, dan zijn het wel donkere schaduwen. Daarom hebben de meeste fotografen, in tegenstelling tot zon, een voorkeur voor bewolkte dagen. Maar als je jouw branding shoot in de juiste periode plant, dan kan een zonnetje je personal branding foto’s een gouden randje geven.
Zoals we allemaal weten, gaat elk seizoen gepaard met verschillende weersomstandigheden. Daarom zet ik alle vier seizoenen op een rijtje met de bijbehorende voor- en nadelen. 

Beste periode voor een branding shoot in de Oisterwijkse bossen en vennen

Winter

Logischerwijs is de winter het minst populaire seizoen om foto’s te laten maken. Daarom wijken de meeste klanten in de winter uit naar een mooie binnenlocatie. Begrijpelijk ook, want vaak oogt het weer niet heel gezellig en dan is het ook nog eens stervenskoud. Toch heeft de winter ook zo zijn voordelen. Doordat de zon pas later opgaat, hoef je niet voor dag en dauw op om de felle zon (ja, ook in de winter kan de zon behoorlijk schijnen) te ontwijken. En hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, kan een branding shoot in de sneeuw geweldige resultaten opleveren!

Lente

De lente is toch wel het ultieme seizoen voor een branding shoot. Zacht weer en alles staat in volle bloei. De dagen worden langer, waardoor je later op de dag nog foto’s kan laten maken. Toch kan de zon alsnog een flinke schaduw werpen op jouw fotoshoot. Daarom is goede planning én schaduwrijke plekjes een must.

Beste periode voor een branding shoot

Zomer

Ook de zomer is een prettig seizoen om eruit op te trekken. Mooie blauwe lucht en veel kans op een branding shoot tijdens het gouden uurtje. Om hiervan te profiteren zal je de shoot later op de dag, of zelfs in de avonduurtjes, moeten plannen. Maar zelfs in de zomermaanden geldt: plan de shoot op de juiste tijden en houd de weersvoorspellingen in de gaten.

Herfst

De herfst staat juist weer bekend als dé periode waarin je warme beelden kunt maken. Helemaal in een prachtig buitengebied. Rood- en geeltinten wisselen zich in een rap tempo af en met de juiste kleding kan je zo sterke beelden creëren.

Wat is de beste periode voor een fotoshoot?

Het juiste tijdstip

Hierboven heb ik het al een aantal keer aangekaart; door felle zon kan je branding shoot in het water vallen. Helemaal als er geen schaduwrijke plekken zijn om naar uit te wijken. Daarom probeer ik de middaguren zoveel mogelijk te vermijden. Dus plan ik de shoot in de ochtend of in de late middag en/of avond. Afhankelijk van het seizoen houd ik rekening met het tijdstip waarop de zon opkomt. Doordat de zon in de zomer al vroeg opkomt, plan ik een fotoshoot een stuk vroeger dan in de winter. Maar als de weerman een bewolkte dag voorspelt, dan kan ik de shoot ook wat later plannen. Dat geeft weer wat meer flexibiliteit! 

Wat bloeit er?

Kom jij in de natuur tot leven? Grote kans dat jij wilt laten fotograferen in een mooi buitengebied. En hoe gaaf is het dan als alles in volle bloei staat?
Uit ervaring weet ik dat klanten zich graag laten vastleggen op een heide die in volle bloei staat. Dan is half augustus tot half september de periode bij uitstek.
Ook zijn bollenvelden een kleurrijke locatie waarmee je je kunt onderscheiden. Van eind maart tot begin mei staan de bollenvelden in volle bloei.
Tot slot zijn bloesems onwijs populair voor personal branding foto’s. Helaas staan deze slechts twee maanden in volle bloei: april en mei. Ben er dus snel bij! 

Wat is de beste periode voor een branding shoot

Buiten de vakantie

Ben je niet gebonden aan schoolvakanties? Plan je fotoshoot op locatie dan buiten de vakanties om. Zo ontwijk je grotendeels de mensenmassa, wat niet alleen een strakker beeld oplevert, maar ook voor minder ongemak zorgt. 

Heb jij interesse in een branding shoot?

Wil jij ook personal branding foto’s laten maken om zo jouw onderneming in de schijnwerpers te zetten? Neem dan gerust contact op om een kennismakingsgesprek te plannen.