Waarom gebruik ik flitslicht tijdens een branding shoot?

Net als elke fotograaf leerde ik werken met natuurlijk licht. Maar ik kwam al snel op een punt waar ik me meer ging verdiepen in flitslicht. En hoewel natuurlijk licht prachtige resultaten oplevert, geef ik toch de voorkeur aan flitslicht. Maar waarom is dat? Op de vraag “waarom gebruik ik flitslicht tijdens een branding shoot?” geef ik hieronder antwoord.

Meer controle

Zoals ik hierboven al aangaf kan natuurlijk licht prachtige resultaten opleveren. Maar feit is dat je een stuk minder controle hebt over het licht.

Branding shoot - waarom ik flitslicht gebruik

Fotograferen in de volle zon

Met een zonnetje kan je branding shoot niet mislukken, toch? Fout. Als de zon hoog aan de hemel staat, werpt dit lelijke schaduwen op de persoon die je wilt vastleggen. Natuurlijk kan je in zo’n geval de geportretteerde verplaatsen naar een schaduwrijke plek. Maar je zult zien dat deze schaduwplekken esthetisch gezien niet ideaal zijn. Daarom kiezen de meeste fotografen ervoor om de branding shoot óf vroeg in de ochtend óf laat in de middag te plannen. Met flitslicht heb je dit probleem niet. Het voordeel van ‘eigen licht’ is namelijk dat je met (een flinke dosis) flitslicht zelfs in de felle zon kunt fotograferen. Zo heb je de mogelijkheid om op elk mogelijk moment van de dag te shooten. En je staat niet ineens met je handen in het haar als de zon midden op de dag onverwacht uitbreekt. Flitslicht to the rescue!

Bepaal je eigen sfeer

Wanneer je tijdens een branding shoot op locatie fotografeert, heb je te maken met omgevingslicht. Oftewel, het licht wat beschikbaar is. Dit omgevingslicht kun je -afhankelijk van de beperkingen van je camera- zo donker of licht instellen als je zelf wilt. Op die manier heb je volledige controle over de sfeer van je foto’s. Met flitslicht kun je natuurlijk ogende beelden maken, waarbij het contrast tussen het omgevingslicht en het (flits)licht wat op het onderwerp valt minimaal is. Maar het leuke van werken met flitslicht is dat je het omgevingslicht òòk een stuk donkerder kunt instellen. Hierdoor wordt het licht-donker contrast groter en bereik je een dramatisch ogend beeld wat bijna filmisch aanvoelt. 

Tegenlicht wordt een eitje

Toen ik net begon met fotograferen werd me geleerd om de zon in m’n rug te houden. Hartstikke prima natuurlijk, maar ook een tikkie veilig. Door tegen de zon in te fotograferen kan je namelijk hele toffe beelden creëren. Het enige nadeel hiervan is dat het gezicht van degene die je fotografeert in de schaduw valt, omdat hier geen licht op valt. Tijdens het gouden uurtje is dit licht-donker contrast te overbruggen met wat nabewerking. Maar wanneer je met tegenlicht werkt als de zon hoog aan de hemel staat (dus midden op de dag), wordt het gezicht van de geportretteerde zo donker dat er geen andere oplossing is dan flitslicht te gebruiken. In een handomdraai helder je het gezicht op van degene die je wilt vastleggen. Zo makkelijk kan het zijn! 

Flitslicht gebruik bij een branding shoot
Flitslicht tijdens een fotoshoot op locatie

Je hebt altijd een mobiele studio bij de hand

Niet alleen geeft flitslicht je de mogelijkheid om op locatie (zowel binnen als buiten) te fotograferen; je hebt ook je eigen mobiele studio binnen handbereik. Met een simpele achtergrond (wit of zwart) en één of twee lichtvervormers maak je studio portretten die net zo goed in een fotostudio gemaakt konden zijn. Zo kan je tijdens een branding shoot ook zakelijke portretten op locatie maken. Al met al een toegevoegde waarde die klanten zeer waarderen. 

Waarom flitslicht gebruiken bij een branding shoot?

Profiteer van twee zonnetjes

Vaak werk ik de studio met meerdere lichten: een hoofdlicht, invullicht (om de schaduwpartijen in het gezicht op te helderen) en een haarlicht. Zoals de naam doet vermoeden, heldert een haarlicht de achterkant van het haar op. Dit doe ik vaak tijdens een casting fotoshoot om ervoor te zorgen dat de geportretteerde niet wegvalt tegen de achtergrond.
Tijdens zonovergoten dagen heb je in feite een natuurlijk haarlicht binnen handbereik. Positioneer je klant zo dat het tegenlicht fungeert als haarlicht en gebruik je flitslicht om hem of haar bij te lichten. Voila, twee voor de prijs van één! 

Gebruik van flitslicht tijdens een branding shoot

Kan ik jou helpen met een branding shoot?

Is het tijd om jouw onderneming in de schijnwerper te zetten? Hier kan een branding shoot met flitslicht jou bij helpen. Hiermee bereik je niet alleen professionaliteit, maar ook zichtbaarheid! 
Natuurlijk help ik als fotograaf in Den Bosch je graag met het maken van personal branding foto’s, maar wil je eerst meer weten over de voorbereiding en mijn werkwijze? Heel begrijpelijk! Neem dan gerust contact op om een kennismakingsgesprek in te plannen.