Waar moeten castingfoto’s aan voldoen?

Was je vroeger al druk in de weer met verkleedpartijtjes, ellenlange fotosessies en (dans)optredens? Oftewel:  ben jij een echte entertainer in de dop? Grote kans dat jij jouw kinderdroom uit wilt laten komen door de entertainmentwereld te veroveren. Naast het ontwikkelen van kennis en skills, zal je je moeten inschrijven bij een castingbureau. Hiervoor heb je professionele castingfoto’s nodig. Maar waar moeten castingfoto’s eigenlijk aan voldoen? In dit artikel vertel ik je daar meer over.

Castingfoto's - wat zijn de eisen?

Houd het rustig

Kies, om de focus niet af te leiden van wat belangrijk is — juist, jou! — voor een neutrale achtergrond. In de studio heb je veelal keuze uit verschillende achtergronden: meerdere kleuren, maar ook motieven en structuren. Laat de achtergronden met motieven en structuren links liggen en kies liever voor neutrale kleuren, zoals wit, grijs, lichtbruin en zwart. Felle kleuren leiden de aandacht teveel af en dát wil je natuurlijk voorkomen. 

Hoe zit het met casting foto’s op locatie?

Een neutrale achtergrond is niet alleen belangrijk bij studioportretten, maar ook bij castingfoto’s die op locatie worden gemaakt. Zorg dus dat de fotograaf voor een rustige achtergrond kiest; castingfoto’s met een onscherpe achtergrond zijn nòg beter. Zo valt de achtergrond amper tot niet op. In de fotografiewereld wordt dit ook wel ‘bokeh’ genoemd. Geen zorgen, een beetje fotograaf weet precies waar ik het over heb. 

Waar moeten castingfoto's aan voldoen?

Wat te doen met kleding? 

Het belangrijkste advies wat ik je kan geven is: kies kleding voor je casting foto’s waar jij je prettig in voelt. Laat je niet verleiden door trends, maar blijf dicht bij jezelf. Ga in plaats daarvan voor een tijdloze outfit en laat kleding met felle kleuren en drukke printjes in je kast liggen.
Neem altijd verschillende kledingsetjes mee; zo kan je volop variëren en heb je altijd een extra outfit achter de hand. 

Sieraden; wel of niet doen?

Ook hier geldt: less is more. Sieraden leiden al snel af, helemaal wanneer je grote oorringen of een opvallende ketting draagt. Daarom adviseer ik om geen sieraden te dragen tijdens een casting fotoshoot. Voel je je nou echt kaal zonder? Kies dan voor òf subtiele oorbellen òf een klein kettinkje. 

Portfolio up-to-date houden met castingfoto's

Geen uitbundige make-up

Dit spreekt misschien voor zich, maar beperk je tot een basis make-up. Denk hierbij aan wat poeder of foundation (geen plamuurlaag) en een likje mascara. Dit is voldoende voor een frisse en natuurlijke uitstraling.

Hard of zacht licht? 

Hoewel hard licht hele toffe resultaten kan opleveren, is het niet het meest geschikte licht voor castingfoto’s. Waarom? Het gebruik van hard licht leidt vaak tot gedefinieerde schaduwen, wat bij een casting fotoshoot uit den boze is. Met zacht licht, daarentegen, bereik je een frissere uitstraling met subtiele of geen schaduwen. 

castingfoto's - donkere achtergrond

Varieer met gezichtsuitdrukkingen

Een casting director kijkt niet alleen naar jouw uitstraling, maar ook of je verschillende blikken kan aannemen. Varieer daarom zoveel mogelijk met gezichtsuitdrukkingen en laat zien wat je in huis hebt.
Ben je onzeker of dit goed overkomt op beeld? Vraag je fotograaf dan of je de genomen casting foto’s op camera mag zien. Zo zie je meteen of je goed op weg bent.

Houd je portfolio up-to-date

Zorg dat je minimaal één keer per jaar nieuwe casting foto’s laat maken. Verander je regelmatig van haarkleur of haarstijl? Plan dan wat vaker een casting fotoshoot. Zo voorkom je een verouderd portfolio en komt een casting director niet voor onverwachte verassingen te staan. 

Wil je ook een casting fotoshoot boeken?

Is het weer tijd om je portfolio te voorzien van nieuwe casting foto’s? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met deze fotograaf in Den Bosch; ik help je graag verder!