Categorieën
Fotografie

Wat is documentaire fotografie eigenlijk?

Wat is documentaire fotografie eigenlijk?

Er zijn veel verschillende fotografie vormen. Portretfotografie, natuurfotografie, productfotografie, architectuurfotografie. Het zijn er teveel om op te noemen. En dan heb ik het nog niet eens over documentaire fotografie. 

Maar wat houdt dat eigenlijk in? Hoewel er meer bij komt kijken, legt een documentaire fotograaf verhalen vast. Vaak zijn dit maatschappelijke verhalen. Denk aan vergrijzing, armoede, en klimaatverandering. En je hoeft niet ver te reizen voor een interessant onderwerp. Dichtbij huis gebeurt er vaak meer dan je denkt! 

Maatschappelijke verhalen fotograferen klinkt makkelijk. Maar het is alles behalve dat. Een documentaire fotograaf moet een duidelijk beeld hebben van zijn onderwerp. Daarom gaat er grondig onderzoek aan vooraf. Hier gaat een hoop tijd in zitten.

Dan moet er nog gefotografeerd worden. En dit is niet een kwestie van dagen. Het gaat vaak om een periode van maanden. Soms gaan er zelfs jaren overheen. 

Documentaire films of documentaire fotografie?

Bij het woord documentaire denken de meeste mensen aan een documentaire film. Maar eigenlijk komt documentaire fotografie op hetzelfde neer. Het enige verschil is dat een documentaire film bestaat uit bewegende beelden. En daardoor langer duurt. Waardoor de maker meer tijd krijgt om het volledige verhaal te vertellen.

Zelf ben ik een enorme fan van documentaire films. Vaak worden ze prachtig in beeld gebracht én zijn ze ook nog eens informatief. Hieronder heb ik een lijstje opgesteld met mijn favoriete documentaires: 

Helaas heeft een documentaire fotograaf geen uren om een verhaal te vertellen. Één foto moet de essentie samenvatten. Zodat de kijker meteen weet waar het over gaat. Toch worden er ook genoeg reportages gemaakt over één onderwerp. Een reportage is een serie van foto’s die meerdere kanten van het verhaal belichten. 

Wil je weten welke documentaire fotograaf ik de moeite waard vind? Lees dan hieronder verder. 

Bekende Nederlandse documentaire fotograaf

Een paar bekende documentaire fotografen zijn ontzettend goed in hun vak. Een van mijn favorieten is de Nederlandse fotograaf Jan Banning. Hij weet als geen ander de emoties vast te leggen. Dit komt heel duidelijk naar voren in zijn werk ‘troostmeisjes ‘. Deze reportage gaat over Indonesische vrouwen die tijdens de tweede Wereldoorlog tot prostitutie werden gedwongen. Mocht je meer willen weten, klik dan hier voor meer informatie.

© Jan Banning: Mastia, 1927. Uit de serie Troostmeisjes (Jan Banning en Hilde Janssen), 2010

Familie documentaire fotografie

Familie fotografen gebruiken steeds vaker documentaire fotografie in hun werk. Ze noemen dit familie documentaire fotografie. Leuk gezegd, maar wat houdt dit precies in? Het komt er op neer dat ze een gezin op realistische wijze fotograferen. Dit gebeurt vaak thuis, waar het dagelijkse leven afspeelt. Soms wil het gezin gefotografeerd worden tijdens een dagje uit. En welke fotograaf wil dat nou niet? 

Verder heeft elke fotograaf zijn eigen werkwijze. De een laat alles gebeuren en zet niks in scène. De ander neemt meer controle en geeft hier en daar aanwijzingen. Het is aan jou om te bepalen wat je zelf prettig vindt. Hou je liever zelf de touwtjes in handen? Of geef je liever de controle weg? Vaak kan je samen met de fotograaf hier afspraken over maken. 

Populariteit

Familie documentaire fotografie wordt steeds populairder. Vooral in Amerika is er veel vraag naar. In Nederland is er nog niet veel over bekend. Waarschijnlijk omdat de meeste Nederlanders niet weten dat het überhaupt bestaat. Het wordt tijd dat hier verandering in komt.

Naar mijn mening komen de mooiste foto’s voort uit een documentaire shoot. Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om te poseren. Dat kan ertoe leiden dat de foto’s gemaakt overkomen. Vaak zijn ze meer op hun gemak als ze niet recht in de camera hoeven te kijken. Laat staan dat ze een nep lach tevoorschijn moeten toveren.

Natuurlijk duurt het even voordat een gezin went aan een fotograaf die hen op de voet volgt. Maar al snel wennen ze aan zijn of haar aanwezigheid. En mijn ervaring is dat daar de mooiste beelden uit komen. Daarom vind ik dat familie documentaire fotografie meer bekendheid moet krijgen. 

Zelf richt ik me ook op familie documentaire fotografie. Ben je nieuwschierig geworden? Kijk dan hier voor mijn werk en meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *