De vooroordelen over flitslicht

Laat ik eerst voorop stellen dat ik met deze blog vooroordelen over flitslicht uit de weg wil ruimen. Hiermee wil ik een duidelijk beeld schetsen waarom ik met flitslicht werk. Uiteraard heb ik ook met natuurlijk licht gewerkt, want laten we eerlijk zijn: natuurlijk licht levert prachtige beelden op. Het heeft niet voor niks een goede reputatie.
Flitslicht daarentegen heeft een slechte reputatie. Maar is dat wel terecht? Nee, zeker niet! Het is namelijk ontzettend veelzijdig; je kan het licht volledig naar eigen hand zetten. 

Flitslicht tijdens een branding shoot

Maar waarom heeft flitslicht dan een slechte reputatie? ​

Wanneer je flitslicht op de verkeerde manier inzet, kan het leiden tot overbelichte foto’s met lelijke schaduwen. Niet heel gek dat je flitslicht dan associeert met onflatteuze foto’s. Bij dit type licht is het belangrijk dat je een lichtvormer gebruikt. Daarmee zorg je ervoor dat je flitslicht omzet naar bijvoorbeeld zacht of hard licht. Hiermee bepaal je de sfeer van je foto; variërend van een vrouwelijk licht beeld tot juist een wat stoerder beeld. Wil je weten welke lichtvormers er zijn? Check dan dit artikel over lichtvormers.
Ook kan je de achtergrond naar eigen hand zetten. Wil je graag een dramatische lucht? Eitje! Schijnt de zon niet, maar wil je een zomers sfeertje? Geen probleem! Met een extra flitser wek je de illusie van een zonovergoten dag.

Flitslicht bij een branding shoot

Waarom werk ik graag met flitslicht?

Toen ik net begon was ik huiverig om te werken met flitslicht. Vanwege (inderdaad) de slechte reputatie. Uit angst voor overbelichte foto’s greep ik terug op natuurlijk licht. Maar langzaamaan leerde ik werken met flitsers. En dat ging met vallen en opstaan, believe me! Toen ik eenmaal zag hoe veelzijdig flitslicht is, was ik om.
Wat ik verder onwijs mooi vind, is dat de foto beter naar voren komt. Doordat er meer contrast is tussen de achtergrond en de persoon, straalt de foto meer kracht uit. 

Flitslicht - branding shoot bij de Dom

Waar werk je dan mee?

Om met flitslicht te werken heb ik meer materiaal nodig dan alleen mijn camera en lenzen. En natuurlijk kan ik het zo gek maken als ik zelf wil, maar om te beginnen werk ik met één statief, één flitser (of twee), trigger en softbox.
Maar als ik tijdens een branding shoot extra licht wil toevoegen, zoals een (nep)zon, dan gebruik ik minimaal twee statieven en flitsers.
Wil je meer beelden bekijken met flitslicht? Check dan zeker mijn portfolio.