De kracht van nabewerking
Tegenwoordig is nabewerking een belangrijk onderdeel van het fotografie proces. Vaak wordt vergeten dat je werk als fotograaf niet stopt als je naar huis rijdt. Dus niet met de benen omhoog, maar aan de slag met stap 1 van de nabewerking.
Stap 1 van de nabewerking: selectie maken
Tijdens een branding shoot maak ik honderden foto’s (afhankelijk van de duur), dus het is belangrijk dat ik eerst een goede selectie maak voordat ik start met de nabewerking. Met het platform dat ik gebruik (Pixieset), kunnen klanten heel makkelijk het aantal besproken foto’s selecteren. Nadat ik deze selectie heb ontvangen, ga ik verder met stap 2.
Stap 2 van de nabewerking: basis bewerkingen
Yes! Tijd voor het echte werk: de basis bewerkingen. En hiermee bedoel ik de belichting, contrast, hooglichten, schaduwpartijen, helderheid en levendigheid. Naast deze opties zijn er nog meerdere mogelijkheden, zoals witte- en zwarte tinten, textuur en verzadiging.
Waar ik deze bewerkingen doe? Ik gebruik zelf Lightroom, maar je kunt ook een ander programma gebruiken, zoals Camera RAW. Heb je nog geen Lightroom, maar zit je eraan te denken om deze aan te schaffen? Zeker even doen met behulp van bovenstaande link.
Stap 3 van de nabewerking: verscherpen van foto’s
Basis bewerkingen afgerond? Dan is het tijd om de foto’s te verscherpen; een echte must! Helemaal bij RAW foto’s, dit zijn foto’s die ‘rauw’, ofwel onbewerkt uit de camera komen. JPEG foto’s zijn daarentegen beelden die bewerkt, en dus ook verscherpt, uit de camera komen. RAW foto’s zijn niet verscherpt, en daarom moet je dit zelf nog doen. Aangezien ik alleen RAW foto’s bewerk, sla ik deze stap nooit over.
voor / na
voor / na