De kracht van nabewerking

Tegenwoordig is nabewerking een belangrijk onderdeel van het fotografie proces. Vaak wordt vergeten dat je werk als personal branding fotograaf niet stopt als je naar huis rijdt. Dus niet met de benen omhoog, maar aan de slag met stap 1 van de nabewerking. 

Stap 1 van de nabewerking: selectie maken

Tijdens een branding shoot maak ik honderden foto’s (afhankelijk van de duur), dus het is belangrijk dat ik eerst een goede selectie maak voordat ik start met de nabewerking. Met het platform dat ik gebruik (Pixieset), kunnen klanten heel makkelijk het aantal besproken foto’s selecteren. Nadat ik deze selectie heb ontvangen, ga ik verder met stap 2. 

Stap 2 van de nabewerking: basis bewerkingen

Yes! Tijd voor het echte werk: de basis bewerkingen. En hiermee bedoel ik de belichting, contrast, hooglichten, schaduwpartijen, helderheid en levendigheid. Naast deze opties zijn er nog meerdere mogelijkheden, zoals witte- en zwarte tinten, textuur en verzadiging.
Waar ik deze bewerkingen doe? Ik gebruik zelf Lightroom, maar je kunt ook een ander programma gebruiken, zoals Camera RAW.

Stap 3 van de nabewerking: verscherpen van foto’s

Basis bewerkingen afgerond? Dan is het tijd om de foto’s te verscherpen; een echte must! Helemaal bij RAW foto’s, dit zijn foto’s die ‘rauw’, ofwel onbewerkt uit de camera komen. JPEG foto’s zijn daarentegen beelden die bewerkt, en dus ook verscherpt, uit de camera komen. RAW foto’s zijn niet verscherpt, en daarom moet je dit zelf nog doen. Aangezien ik alleen RAW foto’s bewerk, sla ik deze stap nooit over.

Stap 4: huid verzachten

Doordat huidoneffenheden op foto’s al snel zichtbaar zijn, verzacht ik lichtelijk de huid. Dat doe ik in zo’n mate dat het subtiel is. Je hoeft dan ook niet bang te zijn voor barbiepop look 2.0.

Stap 5: storende elementen verwijderen

Voor en na - nabewerking Paleiskwartier

Stap 6: oneffenheden verwijderen

Soms kan het zijn dat ik op verzoek van een klant extra oneffenheden moet weghalen. Dat kan overigens ook in Lightroom, maar ik doe het zelf altijd in Photoshop. Hier heb je net wat meer opties om tot een mooi resultaat te komen.

Stap 7: wallen verminderen

Ook wallen zijn extra zichtbaar op foto’s. Daarom verminder ik heel lichtjes de wallen. Ook dit is een subtiele bewerking die niet opvalt.

Nabewerking wallen - voor
Nabewerking Wallen - na

voor / na

Stap 8: opslaan & foto’s versturen

Klaar? Dan is het een kwestie van opslaan en de foto’s als jpeg bestanden naar de klant te sturen. Check hier hoe de nabewerking voor een zakelijk portret of castingfoto’s eruit ziet. 

Kan ik jou helpen met mooie foto’s?

Ben je op zoek naar een fotograaf voor een branding shoot, casting fotoshoot of een zakelijk portret? Zoek dan niet verder, ik help jou graag!
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.